Finanțatorul clubului FC Farul, Ciprian Marica, a vorbit despre situația în care se află clubul constănțean și a dezvăluit că există promisiunea clară din partea Primăriei Municipiului Constanța și Consiliului Județean Constanța că în zilele următoare vor organiza împreună o conferință de presă în cadrul căreia își vor anunța implicarea în proiectul de a readuce echipa la nivel de performanță.

Domnule Marica, problemele din finalul sezonului, cu datorii către jucători și staff-ul tehnic, au făcut să se vorbească mult despre o situație delicată a clubului, ba chiar au existat zvonuri despre desființarea echipei. Există acest pericol?
– O spun clar: Farul nu are voie să dispară, vorbim despre o echipă cu o tradiție de aproape un secol. Mă bucură și mă onorează interesul media, dar mai ales al constănțenilor pentru Farul, acest lucru arată cât de mult este iubită această echipă. Așa a și renăscut, din iubirea tuturor suporterilor, continuându-și drumul din Liga a 3-a în Liga a 2-a, cu sprijinul Primăriei Constanța și prin eforturile celor care și-au dorit performanță. Când am preluat echipa, acesta a fost gândul meu, ca împreună cu toți constănțenii să readucem Farul acolo unde îi este locul, pe prima scenă a fotbalului românesc. Și mai mult decât atât, proiectul a fost gândit din start pe termen lung, cu dorința clară de a face performanță la cel mai înalt nivel. Am reușit să ne îndeplinim obiectivul pentru acest sezon, ne-am menținut în Liga 2-a. În ultima perioadă, am trecut prin momente mai dificile, au fost mai multe probleme, inclusiv de comunicare, dar constănțenii nu trebuie să fie îngrijorați dacă autoritățile își vor respecta promisiunile.

Ați spus încă de la preluarea echipei că autoritățile locale v-au promis sprijinul, inclusiv cel financiar. Până acum nu s-a întâmplat acest lucru. Vă simțiți trădat sau mințit?
– Ce a fost a fost, nu cred că mai are rost acum să vorbim despre asta. Important este ce se va întâmpla acum, pentru că ne aflăm în fața unui moment decisiv pentru viitorul clubului. Atât Primăria Constanța, cât și Consiliul Județean Constanța au promis că în zilele următoare vom organiza împreună o conferință de presă în cadrul căreia vor anunța că autoritățile locale se vor implica și vor sprijini echipa și astfel se va lămuri situația. Cum să mă simt trădat sau mințit când se va întâmpla acest lucru? Oamenii vor avea astfel liniștea și siguranța că Farul merge pe drumul performanței. Am anunțat de la început că ne dorim să promovăm, iar autoritățile locale au și ele ambiții mari în acest sens. Le-am prezentat din nou strategia noastră, așa cum am făcut-o și când am preluat clubul, pentru a ști unde ne încadrăm și ce putem face pentru a reveni în Liga 1. Ar fi extraordinar dacă acest lucru se va întâmpla chiar în sezonul următor, când vom sărbători un moment special. Totul se va decide de către Primarul Municipiului Constanța, Președintele Consiliului Județean Constanța și consilieri. Aștept ca dânșii să ne comunice când le putem spune constănțenilor despre ceea ce urmează să se întâmple, acest proiect de a avea o echipă de care să fim cu toții mândri, constănțenii, orașul și întreg județul.

Campionatul va începe mai devreme în acest an. N-ar trebui ca lucrurile să se miște rapid pentru a completa deja lotul și a pune la punct programul de pregătire?
– Cu cât se amână momentul în care se va clarifica situația, cu atât va fi mai dificil, dar nu-mi rămâne decât să cred că, măcar în ceasul al 12-lea, autoritățile se vor implica, așa cum au promis de la început. Așa cum se întâmplă în toate orașele din România unde se dorește performanță. La Arad, UTA a primit deja bugetul din partea autorităților locale și a început campania de transferuri. La Ploiești, Petrolul are susținere de câțiva ani, la fel se întâmplă la Cluj, cu Universitatea. La Pitești, autoritățile locale au anunțat un buget record, iar la Buzău, Gloria, proaspăt promovată, are o susținere importantă. Este greu ca privat să te lupți de unul singur în liga secundă cu cluburile susținute de autoritățile locale. Aceste orașe au găsit soluții și își doresc să fie reprezentate în prima ligă. Ar fi păcat ca un oraș atât de mare și frumos precum Constanța, cu o echipă de tradiție cum este Farul, care anul viitor va împlini 100 de ani de la înființare, să nu fie reprezentat la cel mai înalt nivel.